20-10-2017 09:03 | Door: Hidde Middelweerd

Netbeheerder Tennet introduceert samen met bouwconcern BAM een nieuwe innovatie voor het aanleggen van ondergrondse hoogspanningskabels. De zogeheten ‘grondverdringende techniek’ kan kabels ondergronds aanleggen zonder een al te grote impact op de omgeving. Eind september werd de techniek voor de eerste keer toegepast.

Dat zit zo: normaliter worden hoogspanningsverbindingen van 110 en 150 kilovolt aangelegd door sleuven van 2 tot 6 meter breed en 2 meter diep te graven. Een kostbare techniek met grote impact op de omgeving. Daarom hebben Tennet en BAM een nieuwe techniek toegepast, waarbij een hoogspanningscircuit aangelegd kan worden zonder deze graafwerkzaamheden.

Met deze nieuwe techniek wordt de grond als het ware 'opengeritst’, door middel van een ploeg. Vervolgens worden de hoogspanningskabels erin gelegd en wordt de grond weer dichtgeritst. Op deze manier kan 1 kilometer kabeltracé (bestaande uit zes kabels) binnen een week worden aangelegd. Dit kon in het verleden nog wel eens zes weken duren, stelt Tennet in een persbericht.

Primeur voor Nederland

Bas Schultze, directeur BAM Infra Connect, in het persbericht: “We hebben de afgelopen vier jaar hard gewerkt om met deze techniek de impact op de omgeving te verminderen. Voor het project Randstad 380 kV is de 150 kilovolt-verbinding tussen Leiderdorp en Hazerswoude voor een groot gedeelte op deze manier aangelegd. Een traject van 7 kilometer lang. Een primeur voor Nederland.”

Sjouke Bootsma, senior manager Tennet, vult aan: “Het aanleggen van een nieuwe hoogspanningsverbinding heeft meestal een grote impact op de omgeving. Met name het ondergronds aanleggen is een enorme operatie. Wij doen er alles aan om deze impact tot het minimum te beperken. De sleuflozetechniek van BAM Infra helpt ons die doelstelling te realiseren.”

BAM Infra ritst voor TenneT kabels de grond in from Royal BAM Group nv on Vimeo.

Bron & beeld: TenneT