20-10-2017 11:04 | Door: Hidde Middelweerd

De eerste windmolen ter wereld die waterstof produceert, komt begin 2019 in Wieringermeer te staan. De windmolen zal waterstof produceren voor waterstoftankstations in de regio.

Het unieke project is een samenwerking tussen initiatiefnemer en duurzame waterstof leverancier Hygro, windturbinefabrikant Lagerwey en onderzoeksinstituut ECN. Dat meldt Lagerwey in een persbericht.

Windmolen

De windmolen, die wordt geleverd door Lagerwey, krijgt een vermogen van 4,8 megawatt en zal beschikken over elektrolyse technologie, die nodig is om waterstof te produceren. Door de opwekking van windenergie en de productie van waterstof te combineren op één locatie wordt de productie van waterstof goedkoper.

Daarnaast is de transport van waterstof per buisleiding significant goedkoper dan transport van elektriciteit per kabel, stelt Lagerwey.

Waterstof

Het project Duwaal, waarbinnen de unieke windmolen gerealiseerd wordt, zet in op duurzame productie van waterstof. De brandstof wordt vervolgens ingezet voor elektrische vrachtwagens met brandstofcel. Dergelijke vrachtwagens zijn emissievrij en daarnaast een stuk stiller dan vrachtwagens met traditionele motoren. 

Bron & afbeelding: Lagerwey