23-10-2017 12:15 | Door: Hidde Middelweerd

Eerder werd al bekend dat Tesla en windturbinefabrikant Vestas samen gingen werken om windparken van energieopslagfaciliteiten te voorzien. Nu hebben de partijen het eerste contract in de wacht gesleept en voor een wel heel bijzonder project: ’s werelds eerste zonne- én windpark dat ook over een energieopslagfaciliteit beschikt.

Dat meldt Electrek.

Zonne-energie en windenergie

Het park in kwestie is een initiatief van het Australische Windlab, dat het bijzondere project onder zijn hoede heeft. Het duurzame energiepark, met een prijskaartje van $ 160 mln, is gelegen in Noord-Queensland, een gebied in het noordoosten van Australië.

Het project krijgt een windcapaciteit van 43,2 megawatt, een zonne-energiecapaciteit van 15 megawatt en een opslagfaciliteit van 4 megawattuur. Het park moet in staat zijn om 35.000 huishouden van energie te voorzien.

Vestas en Tesla

Vestas is verantwoordelijk voor het leveren van de windturbines. Het gaat hierbij om twaalf windturbines met elk een capaciteit van 3,6 megawatt. Het zijn de grootste windturbines die in Australië te vinden zullen zijn.

Tesla wordt verantwoordelijk voor het leveren van de batterijopslag. Het concern heeft hier inmiddels al flink wat ervaring mee. Zo leverde het bedrijf een opslagfaciliteit van 52 megawattuur voor het eiland Kauai, onderdeel van Hawai. Mede door deze opslagfaciliteit is het eiland volledig onafhankelijk van fossiele energie.

Het Australische project moet aan het einde van 2018 volledig operationeel zijn.

Bron: Electrek | Foto: Shutterstock.com