16-05-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse start-up Qbotix investeert $12 mln in de productie van robots die zonnepanelen op de zon gericht houden. Het bedrijf vond grote investeerders die de SolBot vooruit willen helpen.

Qbotix zegt dat het systeem een zonnepark tot 20 procent winstgevender maakt. Energieproducenten E.On en Iberdrola behoren tot de investeerders. Met de financiële inbreng kan het bedrijf flink uitbreiden om het productieproces van de robots te versnellen. Het bedrijf heeft al deals gesloten in Japan en Groot-Brittannië.

In de testopstelling zoeft de robot van Qbotix de hele dag op een speciale rails door het zonnepark. Elke 45 minuten kantelt hij met behulp van een draaimechanisme 1200 panelen een klein stukje met de zon mee. Volgens CEO Wasiq Bokhari beweegt de zon zo langzaam langs de hemel dat een duwtje van 10 graden per sessie voldoende is.

Robotica

Een zonnepaneel is het meest efficiënt als deze recht naar de zon gericht staat. Een kleine installatie op het dak van een huis of kantoor bereikt die optimale stand bijna nooit. Bij grotere zonnevelden is ieder paneel voorzien van een eigen motortje om de zon te kunnen volgen. Dit is bijvoorbeeld het geval in het mega-zonnepark van 5,2 miljoen panelen in de Amerikaanse staat Arizona.

Volgens Qbotix maakt een legertje kantelrobots dit soort ingewikkelde en dure installaties overbodig. Het park in Arizona heeft slechts 4335 SolBots nodig om optimaal te functioneren.

De zonne-energiesector maakt steeds vaker gebruik van robotica. Zo maakt een robot een Israëlisch zonnepark stofvrij zonder een druppel water. Een Japans bedrijf houdt zijn zonnepanelen schoon met een robot die geen rails nodig heeft.

 

Bron: Gigaom | Foto: Qbotix via Youtube