20-05-2014 10:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het aandeel energie uit hernieuwbare bronnen is in Nederland vorig jaar gelijk gebleven. Dat meldt het CBS.

In 2013 was het aandeel hernieuwbare energie 4,5 procent van het totale Nederlandse energieaanbod, evenveel als het jaar ervoor. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De hernieuwbare elektriciteitsproductie daalde zelfs met vijf procent. Dit kwam vooral omdat elektriciteitscentrales minder biomassa bijstookten. De subsidie hiervoor is in 2013 verlaagd.

Afvalverbrandingsinstallaties produceerden wel meer energie: zowel meer elektriciteit als warmte. Dat laatste is bereikt met stadsverwarmingsprojecten in bijvoorbeeld Rotterdam. Het totaal aan hernieuwbaar opgewekte energie is overigens wel gestegen: zo’n 0,5 procent ten opzichte van 2012. Dat is net genoeg om de stijging in het totale energieverbruik bij te benen.

De nieuwe CBS-cijfers zijn geen goed teken voor de Nederlandse doelstelling op het gebied van duurzame energie. In 2020 moet Nederland volgens het Energieakkoord minimaal 14 procent duurzame energie opwekken. De uitvoering van het akkoord komt maar moeizaam op gang. Het Internationaal Energie Agentschap gaf onlangs nog kritiek op het Nederlandse energiebeleid, omdat er in de toekomst eerder meer CO2 zou worden uitgestoten dan minder.

Bron: CBS | Foto: FaceMePLS via Flickr