22-05-2014 12:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Stroomleverancier Eneco en gasbedrijf GasTerra sluiten een overeenkomst om de levering van aardgas aan Eneco te koppelen aan de voorspelde windsnelheid. 

Bij weinig wind leveren de windmolens van Eneco te weinig stroom om aan de vraag te voldoen. Het energiebedrijf laat daarom een gascentrale bijspringen. Op een windarme dag gebruikt die centrale meer aardgas. Dit gas wordt geleverd door GasTerra. De overeenkomst zorgt ervoor dat de gasprijs die Eneco moet betalen op windarme dagen lager is dan op dagen met veel wind.

De gasprijs wordt bepaald op de virtuele marktplaats TTF (Title Transfer Facility). Op de handelsplaats tellen weersomstandigheden niet mee bij de vaststelling van de prijs. De aanvullende overeenkomst tussen Eneco en GasTerra houdt daar wel rekening mee. Maar in plaats van de gasprijs af te wachten, weet Eneco al wat het bedrijf moet betalen als het weerbericht voor de volgende dag bekend is.

Van die zekerheid profiteren zowel producent GasTerra als afnemer Eneco. Voor de consumenten van Eneco maakt de overeenkomst niets uit. Eneco geeft aan dat het zoeken naar zekerheden bijdraagt aan het verduurzamen van haar stroomproductie. De stroomleverancier werkt nu 20 procent van haar stroom duurzaam op.

 

Interesse

 

Eneco ziet de interesse groeien voor weersafhankelijke afspraken voor leveringsprijzen. Als voorbeeld noemt de energieleverancier verzekeraars en bouwers van offshore windparken, die niet kunnen werken als het hard waait.

De overeenkomst is de eerste in zijn soort. “Met dit innovatieve product geven we invulling aan de prominente rol die GasTerra ziet voor gas in de transitie naar een meer duurzame energievoorziening”, zegt Gertjan Lankhorst, CEO van GasTerra op de website van Eneco.

Bron: Eneco | Foto: Will Merydith via Flickr