22-05-2014 15:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Denemarken kan in 2050 volledig op hernieuwbare energie draaien. Volgens een onderzoek van het Deens Energie Agentschap (DEA) is dit technisch mogelijk en financieel haalbaar.

De Deense regering heeft de doelstelling om in 2050 volledig vrij te zijn van olie, steenkool en gas. Om dit te realiseren is de zogenaamde Energie Strategie 2050 opgesteld. Volgens het plan moet de Deense overheid het gebruik van fossiele brandstoffen in de komende tien jaar met 33 procent verminderen.

In de periode 1980 tot 2010 steeg het aandeel hernieuwbare energie in Denemarken van 3 naar 19 procent. Dat aandeel moet volgens het onderzoek doorgroeien tot 33 procent tegen 2020.

 Strategie

Als onderdeel van de strategie berekende het DEA de kosten van een volledige energietransitie. Hieruit bleek dat de overgang van fossiele energie naar hernieuwbare energie 5 tot 20 procent meer kost. Dit is afhankelijk van de gebruikte energietypen.

Het DEA rekende vijf scenario’s door. Vier aan de hand van de energieproductie: wind, biomassa, bio+ of fossiele brandstof, aangevuld met de optie voor waterstofproductie. De onderzoekers beschrijven bio+ als een scenario waarbij de economie blijft draaien op brandstof, maar waarin steenkool, olie en aardgas in de periode tot 2050 worden vervangen door biobrandstoffen. In het waterstofscenario wordt de overcapaciteit aan windenergie gebruikt om waterstof als brandstof te produceren.

Scenario’s

Een op fossiele brandstoffen gebaseerde economie kost Denemarken tot de transitie €18 mrd tot €21 mrd per jaar, blijkt uit het onderzoek. Biomassa is de goedkoopste hernieuwbare energiebron en kost jaarlijks zo’n €800 mln meer dan het fossiele scenario.

Voor een overgang op biomassa is Denemarken genoodzaakt die te importeren. Het land zelf kan niet voldoende produceren. Volgens het DEA verschillen wetenschappers daarom van mening of biomassa een betere optie is dan fossiele brandstoffen.

Hoewel het waterstofscenario met €3,89 mrd per jaar extra de duurste optie is, levert het ook de grootste energie-onafhankelijkheid op.

Het DEA berekende de scenario’s om de mogelijkheden voor de overgang naar een fossiel-vrije economie in kaart te brengen.

Bron: Energie Overheid, Denmark.dk | Foto: Kristaps Bergfelds via Flickr