14-11-2017 12:31 | Door: Hidde Middelweerd

Van Oord heeft de installatie van zestig monopalen in de Duitse Oostzee voltooid. De palen dienen als fundering voor het enorme offshore windpark Arkona van E.on. Het windpark is naar verwachting in 2019 volledig operationeel. Met een capaciteit van maar liefst 385 megawatt zal het 400.000 huishoudens van duurzame stroom voorzien.

Dat meldt Van Oord in een persbericht. Naast E.on heeft ook Statoil een aandeel van 50 procent in het windenergieproject.

Geluidsreductie

Van Oord is verantwoordelijk voor het transport en de installatie van de monopalen en transitiestukken. Op dit moment is Van Oord nog bezig met de installatie van de transitiestukken.

Tijdens de installatiewerkzaamheden maakte Van Oord gebruik van slimme technieken, om de overlast voor mariene diersoorten in de Oostzee tot een minimum te beperken. Zo maakte het tijdens het heien gebruik van een zogeheten Hydro Sound Damper (HSD): een net dat is gevuld met elastische ballonnen en speciale PE-schuimelementen, dat een gordijn vormt rond de monopaal en het geluid onderwater reduceert.

Daarnaast zette Van Oord bubble curtains in. Deze technologie creëert grote luchtbellen rondom de monopaal, waardoor er tijdens de installatie een geluidsbarrière ontstaat.

Mariene diersoorten weren

Verder zette Van Oord de FaunaGuard in, die het bedrijf zelf ontwikkelde. Dit systeem weert mariene diersoorten uit de omgeving, zodat eventuele gehoorsschade bij bruinvissen wordt voorkomen.

Lees ook:

Bron & afbeelding: Van Oord