16-11-2017 12:23 | Door: Hidde Middelweerd

Sint Eustatius, een van de drie Caribisch Nederlandse gemeenten, heeft een zonnepark in gebruik genomen van 4,15 megawatt. Het zonnepark levert voldoende zonne-energie om het gehele eiland van stroom te voorzien, zowel overdag als tijdens een deel van de nacht.

Dat meldt de Rijksoverheid. 

Zonne-energie

Sint Eustatius telt in totaal 3.200 inwoners. Dankzij het nieuwe zonnepark zijn de inwoners van het Caribische eiland niet langer volledig afhankelijk van dieselgeneratoren. Zo kan het gebruik van dieselgeneratoren met de komst van het zonnepark met de helft omlaag. Niet alleen verduurzaamt dit de energievoorziening op het eiland, het zorgt ook voor minder brandstofkosten voor inwoners en bedrijven op het eiland.

Het zonnepark is mogelijk gemaakt dankzij een investering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Energieopslag

Sint Eustatius kan zowel overdag als een deel van de nacht van duurzame stroom worden voorzien dankzij een batterijopslagfaciliteit van 5,9 megawattuur. Rond het middaguur wordt ruimt 200 procent van de stroomvraag opgewekt op het eiland opgewekt door het zonnepark. Dit overschot wordt opgeslagen en later op de dag geleverd.

Bron  & afbeelding in tekst: Rijksoverheid | Hoofdafbeelding: Shutterstock.com