10-07-2012 11:20 | Door: Raksha Hoost

De bouw van het grootste windmolenpark van Nederland blijkt toch niet van start te gaan nu Abu Dhabi geen investering doet. Dit is in tegenstelling tot meldingen van De Telegraaf van dinsdagochtend.

Staatsbedrijf Taqa uit het emiraat van Abu Dhabi zou miljarden willen investeren in het nog te bouwen windmolenpark. Hiermee zou het staatsbedrijf andere investeerders, waaronder Japan, achter zich laten, zo meldde de krant.

Arabische redding

De financiering van het in 2010 gestarte project blijft tot op heden onzeker. Bard, een Duitse windparkontwikkelaar, moest voorheen vanwege financiële problemen afstand doen van de aandelen.

Vervolgens nam het Amsterdamse Typhoon Capital de ontwikkeling in 2011 over. De grootste onzekerheid bleef de financiering van het park. Gehoopt werd dat de Arabieren dit zeker zouden stellen. "Wij zullen niet in dit project investeren", laat het bedrijf Taqa dinsdag echter weten.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie laat tevens via een woordvoeder weten dat de deal nog niet rond is. "Wij wachten nog steeds op een bankengarantie van Typhoon Capital en dat proces loopt moeizaam".

Gemini

Het windpark, Gemini geheten, krijgt 150 molens van Siemens in de Noordzee die 1,5 miljoen gezinnen van stroom moeten voorzien. Het park komt in de Duitse Bocht ten noorden van Schiermonnikoog te liggen. Hier waait de wind geregeld met kracht 10 of harder.

De bouw van het windmolenpark gaat volgens planning na volgend jaar juli van start. Dit is na het paringsseizoen van de beschermde bruinvis. In 2015 moeten de turbines stroom gaan leveren.

Bron: De Telegraaf , Metronieuws

Foto: Mamboman1