17-11-2017 12:31 | Door: Hidde Middelweerd

Twintig landen, waaronder Nederland, scharen zich achter een internationale alliantie om kolen volledig uit te faseren. De deadline voor deze doelstelling is 2030.

Dat meldt ABC News.

Alliantie

De zogeheten Powering Past Coal Alliance werd gepresenteerd tijdens de Klimaattop in Bonn, waar deze week het Klimaatakkoord van Parijs verder werd uitgewerkt. De alliantie wat betreft kolen is, net als het Klimaatakkoord van Parijs, niet bindend.

Deelnemende landen zijn Angola, België, Verenigd Koninkrijk, Canada, Costa Rica, Denemarken, El Salvador, Fiji, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, de Marshalleilanden, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Niue (een eiland in de Grote Oceaan, red.), Oostenrijk, Portugal en Zwitserland.

Hoewel de alliantie een positieve ontwikkeling is, zijn veel grootverbruikers van kolen er geen onderdeel van. Zo hebben China, India, de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland zich niet achter de doelstelling geschaard.

Kolen

Verbranding van fossiele brandstoffen is met een aandeel van 86,5 procent van de totale CO2-uitstoot verreweg de grootste bron van emissies in de wereld. De verbranding van steenkool heeft hier een groot aandeel in.

Lees ook:

Bron: ABC News | Foto: Shutterstock.com