27-05-2014 16:03 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Op de Chinese energiemarkt leveren zonnepanelen binnen drie jaar de goedkoopste stroom. Europa blijft ver achter.

In China is zonne-energie binnen drie jaar goedkoper dan energiewinning uit steenkool, dat voorspelt Eric Luo, CEO van Wuxi Suntech Power, een van 's werelds grootste producenten van zonnepanelen. Wanneer die prijsgrens eenmaal is bereikt, zal dat voor een enorme omslag zorgen binnen de Chinese energiemarkt. China is nog steeds de grootste verbruiker van steenkool in de wereld.

Doordat zonne-energie steeds aantrekkelijker wordt, verwacht Luo dat er vanaf 2020 voor minstens 25 gigawatt per jaar aan zonnepanelen geïnstalleerd zal worden in China. Dit is in overeenstemming met de klimaatdoelen die China zichzelf gesteld heeft: te beschikken over een vermogen uit zonne-energie van 70 gigawatt in 2017.

Europa

Als de voorspellingen van Luo over de dalende kosten van zonnestroom uitkomen, streeft China Europa binnen afzienbare tijd voorbij. Uit een rapport uit 2013 van het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems blijkt dat in Duitsland zonne-energie pas in 2030 voordeliger is dan energiewinning uit fossiele brandstoffen. De ontwikkeling kent in Europa en de VS pieken en dalen, onder meer door het wisselend overheidsbeleid rond subsidies voor zonne-installaties.

Onderzoeksbureau McKinsey is in het rapport The disruptive potential of solar power aanzienlijk optimistischer. Ondanks die verstoringen is het in 2020 in veel gevallen voordeliger om energie uit zon op te wekken dan uit conventionele energiebronnen, menen de onderzoekers. Zonnestroom is dan in staat te concurreren met olie, gas en steenkool.

Noodzaak

Eric Luo noemt een kleinere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen absoluut noodzakelijk. Reden is vooral de luchtvervuiling in China die vooral in de grote steden zorgt voor gezondheids- en milieuproblemen.

Bron: reneweconomy.com.au | Foto: Juan Aguere via Flickr