28-05-2014 17:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Avans Hogeschool, Solliance partners TNO en Smit Ovens gaan samenwerken bij het produceren en toepassen van de dunne-film zonnecel.

Dat heeft Solliance, een onderzoekscentrum dat is gespecialiseerd in dunne-filmzonnecellen, bekend gemaakt. Het centrum gaat op zoek naar toepassingen van de dunne-film zonnecel, een moderne, goedkope variant van de reguliere zonnecel.

Deze zonnecellen zijn flexibeler, wat ze extra geschikt maakt voor toepassingen in dak- en gevelbeplating, tentdoeken en zeildoeken voor vrachtwagens, maar bijvoorbeeld ook in kleding. Daarnaast zoekt de instelling verbetermogelijkheden in het productieproces van de nieuwe zonnecel. Een nadeel van de dunne-filmzonnecel is dat deze minder efficiënt is.

 

Kennis delen

 

Het lectoraat wordt onderdeel van de Academie voor Industrie en Informatica (AI&I) van Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Smit Ovens is gespecialiseerd in toepassingen van zonne-energie en richt zich als adviseur met fabrikanten op kosteneffectieve massaproductie. Solliance partners TNO, Smit Ovens en Avans dragen ieder financieel bij aan het kenniscentrum, dat zich zowel met onderzoek bezighoudt als productontwikkeling.

Het kenniscentrum gaat ook onderzoek doen naar traditionele panelen en wil die aantrekkelijker maken. Want ‘die lelijke grijze platen op de daken, dat pikken de consumenten niet meer', zegt Karel Spee, hoogleraar Solar Productietechnologie en Equipmentontwikkeling aan Avans Hogeschool. Nieuwe ontwikkelingen op dat gebied zijn de groene of rode zonnepanelen die in de bebouwde omgeving minder opvallen.

De instelling laat de feitelijke productie van zonnecellen over aan andere partijen. Artikelen met zonnecellen komen uit China en Spee ziet daar niet snel verandering in komen. ‘Wij zijn juist sterk in het bouwen van prototypen met nieuwe toepassingen en de ontwikkeling van apparatuur.’

Bron: Solliance | Foto: Markets Mashup via Flickr