02-12-2017 10:20 | Door: Hidde Middelweerd

Australië heeft verregaande plannen voor een van de meest ambitieuze duurzame energieparken ter wereld. In Pilbara, een regio in West-Australië, moet een zonne- en windpark komen met een capaciteit van maar liefst 6 gigawatt, goed voor de stroomvoorziening van 7 miljoen huishoudens.

Dat meldt de West Australian.

Duurzame energie

Het geplande energiepark krijgt een prijskaartje van ruim $ 10 mrd en is een initiatief van de Asian Renewable Energy Hub, een internationaal consortium bestaande uit verschillende internationale energiespelers.

Het hybride energiepark zal duurzame elektriciteit via onderzeese hoogspanningskabels naar Indonesië transporteren. Daar kan de duurzame stroom gebruikt worden door meer dan 7 miljoen huishoudens.

Dit imposante getal moet haalbaar worden door middel van de installatie van maar liefst 1.200 windturbines en 10 miljoen zonnepanelen. De benodigde windturbines en zonnepanelen worden naar alle waarschijnlijkheid ontwikkeld in Indonesië.

Locatie

Het woestijngebied in Pilbara is bij uitstek geschikt voor een hybride energiepark, vanwege de vele zonuren en hoge windsnelheden in de ochtend, stellen de initiatiefnemers.

Mocht het energiepark daadwerkelijk groen licht krijgen, dan zal hij volgens de planning in 2029 klaar zijn voor gebruik.

Bron: West Australian | Foto: Shutterstock.com