10-07-2012 16:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na de kernramp van Fukushima sloot Duitsland abrupt al zijn kernreactoren en ging het over op duurzame energie. Bedrijven weten hier inmiddels van te profiteren.

Sinds bondskanselier Angela Merkel vorig jaar besloot om de focus te leggen op duurzame energie, gaat het goed met Duitse bedrijven in deze sector. Een grote rol is weggelegd voor windmolens op zee: offshore windenergie. De hoeveelheid opgewekte energie moet van 200 megawatt in 2011 naar tienduizend megawatt in 2020 groeien.

Voor een bedrijf als BLG Logistics, dat voor de logistiek van de windturbines zorgt, is de steeds grotere offshore-markt ideaal. Ze verwachten dit jaar €15 tot €20 mln inkomsten te genereren, terwijl ze nog maar net zijn begonnen. Het bedrijf gelooft dat de inkomsten in 2016 kunnen groeien naar €50 tot €100 mln.

Windturbines op zee

Offshore windparken zijn interessantere investeringen dan windmolens op land, aangezien het meer energie oplevert. Wel zijn de kosten hoger, omdat de bouw én mogelijke reparaties nu eenmaal gemakkelijker op land uitgevoerd kunnen worden. Het vervoer van de windmolens is ook lastig: de grootste turbines kunnen wel 65 meter lang zijn en 950 ton wegen.

“Het zijn de grootste in zijn soort, daarom heb je uitgebreide mechanismen nodig om ze van A naar B te brengen,” zegt Wellbrock, logistiek leider bij BLG Logistics. Het bedrijf ontwikkelde een speciale drager waarmee de gigantische turbines op schepen geplaatst kunnen worden. Hierdoor kunnen ze sneller vervoeren dan concurrenten.

Toekomst voor windenergie

“We denken dat 2015/2016 de beste jaren zullen zijn voor windmolens, omdat dan het grootste gedeelte van de offshore windparken in gebruik wordt genomen,” aldus Colm O’Connor, fondsbeheerder bij het KBI Alternative Energy fonds.

Colm O’Connor verwacht dat de offshore windmarkt tot 2020 sterk zal groeien. Geen wonder dat logistieke bedrijven als BLG Logistiscs de toekomst rooskleurig tegemoet zien. De economische crisis is hen vreemd.

Europese windenergie

Negentig procent van alle offshore energie komt uit Europa. Vooral uit Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland en Nederland. De Noordzee en Baltische zeeën zijn uitstekende locaties voor windenergie. Ook is de infrastructuur in deze landen goed én herbergt Denemarken grote turbinebouwers: Vestas, Gamesa en Siemens.

Als het aan Duitsland ligt wordt de duurzame positie nog sterker. De grootste economie van Europa wil dat de energiebehoefte in 2020 voor 35 procent uit hernieuwbare energie bestaat. In 2050 moet dit percentage zijn opgelopen naar 80 procent.

Bron: Reuters

Foto: Sean Marshall