11-12-2017 12:32 | Door: Hidde Middelweerd

Vattenfall heeft een order van 113 windturbines geplaatst bij Siemens Gamesa, voor drie nieuwe windparken uit de kust van Denemarken. Het gaat om de grootste order van offshore windturbines in 2017.

Door de orders voor de drie windparken te combineren, valt de totaalprijs lager uit, waardoor de aanlegkosten voor offshore windenergie verder dalen. Dat meldt Vattenfall in een persbericht.

Offshore windenergie

Vattenfall is de grootste ontwikkelaar van offshore windenergie in Denemarken. In de aankomende vijf jaar installeert het bedrijf maar liefst 1,4 gigawatt aan offshore windcapaciteit. Daar is een totale investering van € 2,7 mrd mee gemoeid.

De drie offshore windparken die momenteel worden gerealiseerd, hebben een prijskaartje van € 1,7 mrd en moeten een capaciteit van bijna 1 gigawatt opleveren. De windparken zullen garant staan voor de elektriciteitsvoorziening van ongeveer een miljoen huishoudens.

Laagste prijzen ooit

Vattenfall won in 2016 de aanbestedingen van de drie offshore windparken. Dat gebeurde tegen de laagste prijzen ooit. Door de drie windparken onder één project samen te brengen, lukt het Vattenfall om die lage prijzen ook waar te maken.

“Deze order bevestigt dat de inschrijvingen en prijsniveaus waarmee we de drie windparken in Denemarken hebben gewonnen, ook op lange termijn houdbaar zijn. Vattenfall zal deze prijsniveaus doorvoeren in andere markten, inclusief Nederland”, zegt Gunnar Groebler, hoofd van  Vattenfall Wind, in het persbericht.

Lees ook:

Bron & afbeelding: Vattenfall