04-06-2014 19:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Europese fabrikanten van apparatuur voor kolencentrales krijgen financiële ondersteuning vanuit de EU bij de export van hun producten.

Dat staat in een ongepubliceerd document dat de Eurocommissaris voor Handel onlangs opstelde. De plannen lijken op het eerste gezicht niet te stroken met het binnenlandse kolenbeleid van de EU, dat de subsidies voor kolencentrales voor 2018 hoopt stop te zetten. Het verbranden van kolen is een van de meest vervuilende manieren voor het opwekken van energie.

De ondersteuning zou bestaan uit het verstrekken van exportleningen tegen een gunstige rente. De verwachtte grootte van het geleende krediet is niet enorm, toch stuit de maatregel milieuorganisaties tegen de borst. De exportkredietgroep van de Organisatie voor Economische en Sociale Ontwikkeling (OESO) besluit later deze maand over de plannen.

Argument

Als argument voor de plannen stelt het document dat het duidelijk is dat wereldwijd kolen een belangrijke energiebron zijn en dat dit niet op korte termijn zal veranderen. “Het is alleen maar logisch om te onderzoeken hoe de OESO ervoor kan zorgen dat het voortdurend gebruik van kolen als energiebron op de meest klimaatvriendelijke manier gebeurt.”

Giles Dickson, van de Franse kolencentralefabrikant Alstom, beaamt dit op de website van EurActiv. “Wanneer Europa deze ondersteuning niet biedt, zullen landen zonder grens aan de financiering van kolencentrales de Europese technologieën vervangen door schadelijkere technologieën. Een gevolg kan zijn dat de emissie juist omhoog gaat in plaats van omlaag.”

Bron: EurActive.com | Foto: Señor Codo via Flickr