05-06-2014 07:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft besloten een voorlopige importheffing in te voeren op Chinese onderdelen voor zonnepanelen.

Op 18 augustus beslist de Amerikaanse overheid definitief over de zonnepanelenheffing. Tot die tijd zal de douanedienst vanaf eind juni borgsommen innen over de Chinese goederen.

De heffingen variëren van 18,56 procent tot 35,21 procent op producten van respectievelijk Changzhou Trina Solar Energy en Wuxi Suntech Power. Dit blijkt uit cijfers van het Duitse Solar World.

Maas in de wet

De VS kenden al een soortgelijke regeling: sinds 2012 heft de Amerikaanse overheid invoertarieven op Chinese zonnecellen. Deze heffing weten de Chinese producenten echter gemakkelijk te ontwijken door de cellen ergens anders te laten fabriceren, zoals in Taiwan. Daaraan wil de Amerikaanse regering nu een einde maken.

Protest

Het Chinese ministerie van Economische Zaken is niet blij met de ontwikkelingen en zegt in een eerste reactie tegen Bloomberg dat de maatregel “de problemen in de Amerikaanse zonne-industrie niet zullen oplossen.” Het ministerie raadt de VS aan zo snel mogelijk te stoppen met de importheffing.

Ook Sebastian Liu, investor relations director van JinkoSolar Holding, noemt de maatregel onverstandig. “De heffing schaadt niet alleen de Chinese producenten, ook het concurrentiepositie van Amerikaanse zonne-energie leidt eronder, aangezien de kosten om de energie op te wekken zullen stijgen.”

Bron: Bloomberg | Foto: Paul Simpson via Flickr