05-06-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Australische onderzoekers hebben voor het eerst superkritische stoom gemaakt door middel van zonne-energie. Voorheen kon dat alleen met fossiele brandstoffen.

De Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) kwam tot deze doorbraak met behulp van een zonnetoren die door middel van 600 spiegels geconcentreerd zonlicht opvangt. Dit soort centrales is niet nieuw, maar bij voorgaande systemen was de druk te laag om superkritische stoom te produceren.

Superkritische stoom is erg heet (570 graden Celsius) en staat onder hoge druk (235 bar). Deze stoom wordt vaak gebruikt in moderne fossiele energiecentrales, die een hoger rendement halen omdat de stoom geen bubbels vormt onder de hoge druk. Er treedt geen warmteverlies op door verdamping, maar het water verandert in de generator direct in stoom. Dit is de eerste keer dat een zonne-energiecentrale dit soort stoom opwekt.

Geluidsbarrière

Het geheim van het succes zit in de automatisering. De Australiërs maken gebruik van een volledig automatisch controlesysteem, dat de warmtelevering van elke afzonderlijke spiegel kan voorspellen. Dat zorgt voor een maximale warmtelevering, zonder kans op oververhitting van de centrale in Newcastle, Australië.

Alex Wonhas, Directeur Energie bij CSIRO vergelijkt het resultaat met het doorbreken van de geluidsbarrière. “Deze stap bewijst dat zonne-energie de potentie heeft om te concurreren met de piekprestaties van fossiele energiebronnen”, meldt hij bij technologiewebsite Gizmag. Een commerciële superkritische zonnecentrale is nog ver weg volgens de onderzoekers, maar ze zien deze doorbraak toch als grote stap naar een goedkope duurzame energievoorziening.

Bron: Gizmag, CSIRO | Foto: CSIRO