18-12-2017 09:05 | Door: Hidde Middelweerd

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, twijfelt over het draagvlak vanuit de bevolking wat betreft de energietransitie in Nederland. Hij stelt dat de goedkoopste route in de energietransitie 1 tot 3 procent van bruto binnenlands product zal kosten. “Driekwart van Nederland bestaat uit mensen die best zien dat het redelijk is je verantwoordelijkheid te nemen in zoiets als het klimaat. Maar weinigen zijn bereid er iets voor in te leveren.”

Dat stelde de minister afgelopen donderdag in de Tweede Kamer, tijdens de behandeling van de begroting van zijn departement. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Energietransitie

De energietransitie zal alleen slagen als we iedereen er bijhouden, stelde de minister. Het is daarbij belangrijk dat duurzame energie betaalbaar is. Ook stelde Wiebes dat we ervoor moeten waken om ‘bedrijven over de grens te jagen’. “Niemand kan fan zijn van weglek. Aan nationale CO2-balansen hebben wij niks”, aldus de minister.

Optimistisch

Ondanks de twijfels, is de minister ook optimistisch. Hij wees bijvoorbeeld op het feit dat de kosten van zonne- en windenergie binnen vijf jaar drastisch gedaald zijn, stelt het FD. Daarnaast is hij blij met het feit dat ‘de klimaatvraag precies landt in die sectoren waar wij sterk in zijn: transport, landbouw en offshore.

Bron: Financieele Dagblad | Foto: Shutterstock.com