05-06-2014 11:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De helft van de Nederlanders staat welwillend tegenover lokale duurzame energie-initiatieven.

Dit blijkt uit de USP Energie Monitor, een maandelijks terugkerend consumentenonderzoek van USP Marketing Consultancy. Voor het onderzoek zijn 300 online enquêtes afgenomen onder Nederlandse consumenten.

Lokale initiatieven

Volgens het onderzoek zijn lokale duurzame energiecoöperaties in opkomst. In steeds meer gemeenten ontstaan lokale initiatieven waarbij gemeenten, woningbouwcorporaties, bedrijven en bewoners een samenwerkingsverband starten om betaalbare duurzame energie mogelijk te maken voor deelnemers. Zo kunnen de samenwerkingsverbanden bijvoorbeeld een windmolen plaatsen.

Doorzetten

Zo’n 50 procent van de ondervraagden wenst deel te nemen aan duurzame energie-initiatieven. Hierbij wil 9 procent van de consumenten ‘zeker wel’ meedoen, 41 procent wil ‘waarschijnlijk wel’ meedoen. Een kwart van de ondervraagden heeft geen interesse.

Uit deze bevindingen concludeert USP Marketing Consultancy dat de opkomst van deze samenwerkingsverbanden in de toekomst zal doorzetten. Het onderzoeksbureau verwacht tevens dat de rol van energieleveranciers hierdoor zal veranderen.

Bron: USP Marketing Consultancy | Foto: Clément Belleudy via Flickr