19-12-2017 09:02 | Door: Hidde Middelweerd

De provincie en gemeente Utrecht willen gebruik maken van aardwarmte om de warmtevoorziening in de stad te verduurzamen. Daarom dient de regio binnenkort een subsidieaanvraag in bij de Rijkdienst voor ondernemend Nederland. Utrecht wil daarmee een onderzoek starten naar de winning van aardwarmte, met een maximum van 3.000 meter diep.

Dat meldt Engie Services Nederland, een van de partners in het project. Andere partners in het geothermieproject zijn TNO, Eneco, Energie Beheer Nederland, Huisman, Well engineering & Partners, IF Technologie en Universiteit Utrecht.

Mocht de subsidieaanvraag succesvol zijn, dan investeren zowel de gemeente als de provincie Utrecht nog eens € 300.000 in het project.

Geothermie

Voordat de winning van aardwarmte in de provincie Utrecht mogelijk is, is verder onderzoek verreist. Dat komt omdat er momenteel weinig bekend is over de samenstelling van de aardlagen van Utrecht, stelt Engie Services. Daarom is een analyse van de ondergrond noodzakelijk.

Wanneer de ondergrond veelbelovend is, zal er een proefboring worden uitgevoerd. Waar de proefboring zal plaatsvinden, is onbekend. Wel lijkt de noord- of oostkant van Utrecht het meest geschikt, aangezien er dan een verbinding gemaakt kan worden met het warmtenet.

In maart 2018 wordt bekendgemaakt of de subsidie wordt toegekend.