06-06-2014 12:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt dat hij neutraal staat in de discussie over schaliegas. Er moet eerst voldoende informatie beschikbaar zijn.

De minister zei dit donderdag tijdens het schaliegasdebat in de Tweede Kamer. Volgens Kamp moet schaliegas niet meteen worden afgedaan als economisch oninteressant voor Nederland. “De hoeveelheid en het geld, ook bij de laagste opbrengst, zijn substantieel. Een opbrengst van €18 mrd is toch nogal wat."

Hoewel de opbrengst zwaar meeweegt, benadrukte Kamp dat de gevolgen voor natuur en landschap, en de gevoelens van omwonenden meewegen in de besluitvorming.

In december worden de resultaten van vijf onderzoeken over schaliegas in Nederland verwacht. Kamp wil deze bijeenvoegen tot een structuurvisie die in de zomer van 2015 af moet zijn. Daarin staan ook de mogelijke locaties voor schaliegasboringen.

 

Omstreden

 

Schaliegaswinning is omstreden vanwege de grote gevolgen voor milieu en klimaat. Volgens milieuorganisatie Milieudefensie is schaliegas uiteindelijk vervuilender dan steenkool door de grote kans op methaanlekken. Ook de boortechniek, het zogeheten fracking, zou aardbevingen kunnen veroorzaken.

Tegenstanders verwijten Kamp dat hij de bezwaren tegen schaliegasboringen niet serieus neemt. Afgelopen week publiceerde de bewindsman een studie naar de geschikte locaties. Tot 9 juli kan daarop worden gereageerd. Onder andere Milieudefensie en Schaliegasvrij Nederland tekenden al bezwaar aan. Volgens Milieudefensie hebben 170 gemeenten en negen provincies zich inmiddels schaliegasvrij verklaard.

Oliemaatschappij Shell kondigde begin dit jaar aan zijn Amerikaanse belangen in schaliegas juist af te bouwen. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij waarschuwt al langer dat het schaliegasavontuur in de Verenigde Staten minder opbrengt dan verwacht. Vertrekkend Shell-topman Peter Voser zei in een afscheidsinterview met de Financial Times uiterst ongelukkig te zijn over de weinig succesvolle exploratie van Amerikaans schaliegas.

Bron: Telegraaf, Milieudefensie | Foto: -JVL- via Flickr