03-01-2018 15:38 | Door: Hidde Middelweerd

Jinan, hoofdstad van de Chinese provincie Shandong, mag zich sinds kort de eigenaar noemen van een zonneweg van 1 kilometer lang. De weg met ingebouwde zonnecellen wekt jaarlijks 1.000 megawattuur aan zonne-energie op.

Dat meldt Clean Technica.

Zonne-energie

Het innovatieve wegdek is gemaakt van doorzichtig cement en kan tien keer zoveel druk weerstaan als normaal cement. Onder deze laag cement zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Onder de zonnepanelen is vervolgens een isolerende laag aangebracht, die de panelen moet beschermen tegen hitte en vrieskou.

De zonne-energie die de weg opwekt, wordt gebruikt voor straatlantaarns, billboards, tolhuizen en beveiligingscamera’s. Ook wordt het ingezet om de straat te verwarmen wanneer er sneeuw is gevallen. Eventuele overschotten aan energie worden geleverd aan het lokale elektriciteitsnet.

Prijskaartje

De zonneweg is helaas geen goedkoop alternatief voor traditionele wegen. Sterker nog, volgens de website Slate is een dergelijke weg ongeveer 90 keer zo duur als een traditionele asfaltweg: $ 458 per vierkante meter tegenover $ 5 per vierkante meter.

Daarnaast kunnen er verschillende vraagtekens geplaatst worden bij de effectiviteit van een zonneweg. Zo neemt de efficiëntie van zonnepanelen af wanneer ze volledig horizontaal worden geïnstalleerd. Daarnaast is het moeilijk om een defect zonnepaneel te vervangen wanneer deze onder een laag beton ligt.

Of zonnewegen echt een toekomst hebben, is dus zeer de vraag. Toch wordt er op verschillende plekken met de technologie geëxperimenteerd. Zo zijn er plannen voor zonnewegen in Frankrijk, de Verenigde Staten en Utrecht.