05-01-2018 10:03 | Door: Hidde Middelweerd

Tesla gooide onlangs hoge ogen toen het bedrijf in Zuid-Australië ’s werelds grootste opslagbatterij bouwde. Het succes van deze batterij heeft het bedrijf geen windeieren gelegd: Tesla mag namelijk nog een enorme energieopslagfaciliteit gaan bouwen op het continent.

Dat meldt de Australian Financial Review.

Energieopslag

De opslagbatterij die Tesla onlangs opleverde in Zuid-Australië heeft een capaciteit van maar liefst 100 megawattuur. Interessant detail: Tesla-topman Elon Musk beloofde de batterij binnen honderd dagen op te leveren. Werd die doelstelling niet behaald? Dan zou de opslagbatterij gratis zijn.

De energieopslagfaciliteit die Tesla nu mag gaan bouwen, is een stuk kleiner dan zijn voorganger: 20 megawattuur. Daarnaast is de planning een stuk minder stressvol. De batterij hoeft namelijk pas over 18 maanden af te zijn.

Windenergie

De batterij komt in de provincie Victoria te staan, bij een windpark van 204 megawatt. Energieopslagfaciliteiten zijn in staat om opgewekte energie tijdelijk op te slaan, om het vervolgens aan het elektriciteitsnet te leveren wanneer de energievraag hoog is, of het aanbod juist laag.

Zeker voor Australië is dit een welkome ondersteuning van het elektriciteitsnet, dat vaak met problemen kampt. Door de hete zomers maken Australiërs massaal gebruik van airconditioning, waardoor het continent vaak met stroomuitval kampt.

Lees ook:

Bron: Australian Financial Review | Foto: Tesla