10-01-2018 12:02 | Door: Hidde Middelweerd

Tesla is gestart met de productie van zijn langverwachte zonnedak: een dak met geïntegreerde zonnecellen, in staat om energie op te wekken.

De productie van de glazen tegels met geïntegreerde zonnecellen ging vorige maand van start in de Gigafactory 2 van Tesla, in Buffalo, New York. Dat meldt Bloomberg New Energy Finance.

Zonne-energie

Het zonnedak van Tesla werd vorig jaar gepresenteerd, wat gepaard ging met een aantal opzienbarende claims. Zo zou de total cost of ownership van Tesla’s zonnedak lager zijn dan die van een traditioneel dak. In deze berekening is de energiebesparing die het zonnedak oplevert, meegenomen. Elon Musk claimde daarnaast dat het dak de zonne-energiesector op zijn kop zou gaan zetten.

Lees ook: Tesla en Panasonic komen met nieuwe zonnepanelen op de markt

Het zonnedak moet huishoudens overtuigen om over stappen op zonne-energie, die dat vooralsnog niet deden uit esthetische overwegingen. Daarnaast is het dak een interessante optie voor huishoudens waarvan het dak aan vervanging toe is. Het zonnedak is in ieder geval populair: het zonnedak was vanaf april 2017 te bestellen, maar was al snel uitverkocht tot ver in 2018.

Zonnedak

Tesla biedt op zijn website een stroomgarantie en een garantie op weerbestendigheid aan van dertig jaar. De garantie op de dakpannen zelf is oneindig, stelt Tesla: “Solar Roof-dakpannen zijn gemaakt van gehard glas en zijn meer dan drie keer sterker dan normale dakpannen.”

Hoeveel zonne-energie een zonnedak van Tesla kan opwekken, is vooralsnog onbekend.

Bron: Bloomberg New Energy Finance | Foto: Tesla