16-01-2018 09:03 | Door: Hidde Middelweerd

De lokale energiecoöperatie Lingewaard Energie realiseert een drijvend zonnepark van 6.150 zonnepanelen in Gelderland. Het belooft daarmee het grootste drijvende zonnepark van Nederland te worden.

Dat meldt ontwikkelingsmaatschappij Oost NL.

Drijvende zonnepanelen

Het zonnepark komt te liggen op het gietwaterbassin Van Gietwaterbedrijf Bergerden, in de gemeente Lingewaard, en moet vanaf de lente van 2018 groene stroom leveren voor ongeveer 600 huishoudens.

Het drijvende zonnepark komt tot stand in samenwerking met Gietwaterbedrijf Bergerden, Tenten Solar Zonnepanelen en burgers uit de regio. Het duurzame energieproject wordt daarnaast medegefinancierd door het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, ING Bank en een crowdfunding-campagne voor bewoners uit de regio.

Duurzame energie

Drijvende zonnepanelen brengen verschillende voordelen met zich mee. Zo verwacht men dat zonnepanelen op het water meer duurzame energie zullen leveren, dankzij de weerkaatsing van zonlicht op het water. Daarnaast zorgt het water voor natuurlijke koeling van de zonnepanelen.

Pieter Siekman, bestuurder van Drijvend Zonnepark Lingewaard, herkent nog meer voordelen.  “Omdat de panelen op het water drijven maken we geen gebruik van (schaarse) grond en zijn de panelen beter beschermd tegen vandalisme", zegt hij in het persbericht.

Potentie

Het drijvende zonnepark is de eerste van Gelderland. Siekman ziet echter veel kansen voor deze technologie, in zowel Gelderland als Nederland. Er is namelijk 7 miljoen vierkante meter aan binnenwater beschikbaar in Nederland, in de vorm van bijvoorbeeld zandwinplaatsen en gietwaterbassins.

In de Slufter, het depot voor verontreinigde baggerspecie op de Maasvlakte, werd vorig jaar al aangetoond dat drijvende zonnepanelen een toekomst hebben. Daar werd een testinstallatie te water gelaten, om de prestaties van drijvende zonnepanelen te testen. Als de test succesvol blijkt, worden er meer drijvende zonnepanelen geïnstalleerd. In de Slufter is namelijk ruimte voor maar liefst 500.000 zonnepanelen.

In China zijn ze al een flinke stap verder. Daar wordt momenteel gewerkt aan het grootste drijvende zonnepark ter wereld, met een capaciteit van 150 megawatt.

Bron: Oost NL | Foto: Adobe Stock