17-01-2018 08:31 | Door: Hidde Middelweerd

Een nieuw rapport van de International Renewable Energy Agency (IRENA) voorspelt dat duurzame energie-technologieën binnen twee jaar kunnen concurreren met (en in sommige gevallen zelfs goedkoper zijn dan) fossiele energie.

Dat meldt IRENA.

Windenergie en zonne-energie

De kosten voor duurzame energie daalden in de afgelopen jaren consistent. Zo daalden de kosten voor zonne-energie met 80 procent ten opzichte van 2009. IRENA verwacht dat de kosten voor duurzame energie tot en met 2020 nog verder zullen dalen.

Download het rapport hier

Vooral de kosten voor zonne-energie en onshore windenergie zullen drastisch dalen. De organisatie verwacht kosten van $ 0,05 per kilowattuur voor zonne-energie en $ 0,06 per kilowattuur voor onshore wind.

De grootste redenen voor deze dalende kosten zijn volgens IRENA:

  • Technologische innovaties;
  • Sterke concurrentie;
  • Een grote poel van ervaren en internationaal actieve projectontwikkelaars.

Het rapport Bloomberg New Energy Outlook 2017 maakte eerder al een dergelijke voorspelling. Dit rapport verwacht tot en met 2040 een daling van 66 procent in de kosten van zonne-energie.

Duurzame energie

Adnan Z. Amin, directeur van IRENA, is bijzonder positief over de ontwikkelingen die duurzame energieprojecten doormaken. “Hernieuwbare energie is in zakelijk opzicht steeds interessanter”, stelt hij in het voorwoord van het rapport. “Om deze reden zal duurzame energie de wereldwijde energietransitie blijven stuwen, terwijl het voordelen biedt voor ons milieu en onze gezamenlijke toekomst.”

Bron: IRENA | Foto: Adobe Stock