19-01-2018 09:51 | Door: Hidde Middelweerd

De Westerstorm, die afgelopen donderdag het land teisterde en tot vele ongelukken leidde, had ook zijn weerslag op zonnepanelen en windmolens. Er vlogen tientallen zonnepanelen van de daken en windparken schakelden automatisch uit vanwege te harde windkrachten.

De productie van windenergie bedroeg op zijn hoogtepunt 3.700 megawatt. Daarna werd de wind te krachtig en werden de windparken automatisch uitgeschakeld, meldt Energeia.

Zonnepanelen

Op verschillende plaatsen in het land werden zonnepanelen van het dak geblazen. "Deze storm toont maar weer eens aan hoe belangrijk het installatieproces van zonnepanelen is", zegt Roderick van Wisselingh, CFO van zonnepanelenleverancier Solease. "Vooral op platte daken is het extra belangrijk om goed na te denken over een aantal zaken: hoe ver van de rand plaats je de zonnepanelen? Hoeveel ballast geef je ze mee?"

"Wij hebben zelf nog geen meldingen van schade ontvangen. Wanneer wij zonnepanelen plaatsen, schakelen we ze aan elkaar. Daarmee creëer je als het ware een grote vleugel van zonnepanelen, die voor een downforce (en daarmee minder lift) zorgt. Vroeger werden zonnepanelen los van elkaar geïnstalleerd. Bij een storm als deze gaan die natuurlijk al snel vliegen", vervolgt Van Wisselingh.

"De storm van gisteren was natuurlijk bijzonder heftig. Windsnelheden van 120 kilometer per uur zijn wel ongeveer de max van wat wordt meegenomen in de berekeningen. Maar als ik een ruime schatting mag doen, zijn er ongeveer vijf miljoen zonnepanelen in Nederland. Als er dan enkele tientallen gaan vliegen, bij een heftige storm als deze, valt dat natuurlijk nog erg mee", besluit de CFO.

Video's

DuurzaamBedrijfsleven zet een aantal voorbeelden van zonnepanelen die door de storm van het dak werden geblaasd op een rij (bron: Solar Magazine):

 

 

Bronnen: Energeia, Solar Magazine | Foto: Adobe Stock