17-06-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Strengere Europese energie-efficiëntiedoelstellingen zorgen voor meer economische groei en werkgelegenheid. Dat staat in een nog niet gepubliceerd EU-rapport, meldt de website Euractiv. 

Nieuwswebsite Euractiv sprak met anonieme bronnen die het rapport al hebben ingezien. De onderzoekers berekenden volgens hen dat een energiebesparingsdoelstelling van 40 procent in 2030 een economische groei van 4 procent per jaar oplevert. Daarnaast stijgt de werkgelegenheid met 3,15 procent en bespaart de Europese Unie maar liefst € 505 mrd op de import van fossiele brandstoffen. Ook de CO2-uitstoot zou lager uitvallen.

 

Bindend

 

Het rapport voorspelt in verschillende scenario’s wat de economische gevolgen zijn van de energiebesparende maatregelen, variërend van nul tot 40 procent. Alle modellen voorspellen meer economische groei bij een hogere energie-efficiëntie. Een doel van 35 procent of lager levert echter al fors minder groei in werkgelegenheid op.

Bindende maatregelen vallen volgens Euractiv niet bij iedereen in goede aarde. De elektriciteitsprijs zou volgens de onderzoekers bij het 40 procent-doel stijgen met €0,05 naar €0,18 per kilowattuur. Dat gegeven is onacceptabel voor Groot-Brittannië en een aantal Oost-Europese lidstaten.

De Europese onderzoeksgroep Energy Efficiency Financial Institutions Group (EEFIG) concludeerde eerder al dat huidige investeringen in energie-efficiëntie onvoldoende zijn.

Bron: Euractiv | Foto: Anton Fomkin