18-06-2014 15:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het aandeel van steenkool voor energieopwekking is sinds 1970 niet meer zo hoog geweest. Dat meldt oliemaatschappij BP.

In 2013 steeg de wereldwijde steenkoolconsumptie met ruim 3 procent. Het is daarmee de snelst groeiende fossiele brandstof. De groei vond vooral plaats in opkomende economieën, maar opvallend genoeg ook in Duitsland. Het totale aandeel steenkool is 30,1 procent van alle beschikbare energiebronnen, een paar procent minder dan dat van aardolie.

De cijfers zijn bekendgemaakt in het statistisch jaarverslag van oliemaatschappij BP. Het bedrijf stelde een volledig overzicht samen van de mondiale energiemarkt, die vorig jaar steeg met 2,3 procent.

Voor hernieuwbare energie is ook een record te melden: in 2013 was het wereldwijde aandeel 2,7 procent. Dat is nog weinig, maar nooit eerder was het aandeel zo hoog.

 

Sluitingen

 

In Duitsland groeide de steenkoolconsumptie als gevolg van het sluiten van kerncentrales na de ramp in het Japanse Fukushima. Hernieuwbare energie kan het ontstane gat in energieaanbod maar gedeeltelijk vullen.

China is ’s werelds grootste consument van steenkool, maar hier daalde de consumptie juist. Dat kwam vooral door nieuwe maatregelen tegen luchtvervuiling, waarbij oude centrales worden gesloten. Desondanks maken de Amerikaanse toeleveranciers van China zich nog geen zorgen over het wegvallen van hun beste klant.

Bron: Bloomberg | Foto: Bert Kaufmann via Flickr