25-01-2018 15:04 | Door: Hidde Middelweerd

Het Tidal Technology Center, een testlocatie voor de opwekking van getijdenenergie, opent dit jaar zijn deuren in Zeeland. De bouw van het centrum start in april en moet in oktober klaar zijn.

Dat meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Het testcentrum komt in Grevelingendam te staan.

Getijdenenergie

Getijdenenergie is een veelbelovende vorm van duurzame energie. Getijdenstroomcentrales zetten turbines in die elektriciteit opwekken door gebruik te maken van eb en vloed.

Het Nederlandse Tocardo installeerde in de afgelopen jaren verschillende getijdenstroomturbines. Zo installeerde het bedrijf vijf getijdenstroomturbines in de Oosterschelde, met een capaciteit van 1,25 megawatt. Ook op de Afsluitdijk en voor de kust van Schotland en Engeland worden installaties van Tocardo getest.

Eind vorig jaar bleek het bedrijf in financieel zwaar weer te verkeren en werd begin januari door de rechtbank van Alkmaar in staat van faillissement verklaard.

Zeeland

De provincie hoopt met de testlocatie een voorloper te worden op het gebied van getijdenenergie. De provincie stelde dan ook € 2,5 mln beschikbaar voor de bouw van het centrum. De totale investering voor het testcentrum bedraagt € 30 mln.

"Het Tidal Technology Center is straks de enige plek ter wereld waar de technologie om energie uit water op te wekken op een betaalbare manier kan worden getest", zegt initiatiefnemer Ferdinand Dees tegenover PZC. "We staan op een keerpunt. Als we nu doorpakken, kunnen we leidend worden in deze industrie. We hebben de technologie en de reputatie, maar het kan niet zonder investeringen van de overheid."

Bron: PZC | Foto: Tocardo