18-06-2014 15:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het netbeheer van Nederlandse offshore-windparken komt in handen van elektriciteitstransporteur TenneT. Windenergie opwekken wordt hierdoor goedkoper en efficiënter.

Dit schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief over de stroomwetgeving aan de Tweede Kamer.

TenneT gaat de aansluiting verzorgen van 3.450 megawatt aan windparken die volgens het SER energieakkoord tot en met 2023 op zee worden gebouwd. In Duitsland heeft bedrijf al veel ervaring opgedaan met het aansluiten van offshore-windparken op het energienet.

Goedkoop

Uit berekeningen van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) blijkt dat de keuze voor één netbeheerder in 15 jaar een kostenbesparing van €3 mrd oplevert. De bouwers van windmolens waren tot voor kort zelf verantwoordelijk voor het transport van de opgewekte energie. Alleen in Groot-Brittannië is dit ook het geval, in alle andere Europese landen doet de nationale netbeheerder dit al.

“In een tijd waarin fossiele brandstoffen opraken, wordt de productie van windenergie steeds belangrijker”, schrijft Kamp. “TenneT  is in staat om de windenergie die op zee opgewekt gaat worden op een goede en zo goedkoop mogelijk manier richting de consument te vervoeren.”

Stopcontact

Om de parken te verbinden met het landnet gaat TenneT alle windparken aansluiten op één schakelpunt, een zogenaamd stopcontact op zee. Volgens Kamp is het niet meer nodig om aparte stroomkabels naar de kust te leggen. De subsidie voor windmolenparken gaat daarom vanaf 2019 omlaag.

Naast het aanwijzen van een netbeheerder op zee herziet het kabinet ook Elektriciteits- en Gaswet om Nederland voor te bereiden op de komst van duurzame energie. De taken van TenneT als netbeheerder worden nog uitgewerkt in een apart wetsvoorstel. De voorbereidingen voor de aanleg van het netwerk begint al op korte termijn.

Bron: Rijksoverheid | Foto: Beverley Goodwin via Flickr