29-01-2018 09:03 | Door: Hidde Middelweerd

Het warmtenet Regio Alkmaar, gelegen in de gemeenten Alkmaar, Heiloo Langedijk en Heerhugowaard, is sinds deze maand aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC. Daarmee levert het warmtenet nu volledig groene energie aan alle aangesloten klanten.

Dat meldt Warmtenet Alkmaar in een persbericht.

Duurzame warmte

Het warmtenet werd door de branche uitgeroepen tot het duurzaamste warmtenet van Nederland dankzij deze transitie. De bio-energiecentrale van HVC produceert duurzame warmte door afvalhout en gedroogd slib te verbranden.

Arjan ten Elshof, directeur duurzame energie van HVC, in het persbericht: “Op dit moment zijn er zo’n 6.000 aansluitingen op het 30 kilometer lange warmtenet gerealiseerd en de komende jaren zal dit aantal worden uitgebreid naar ruim 15.000. Het effect daarvan is fors: één woning aansluiten op het warmtenet levert jaarlijks net zo veel CO2-reductie op als 22 zonnepanelen op het dak.”

Aardgas

In 2050 moet de energievoorziening in Nederland volledig duurzaam zijn, stelt de Rijksoverheid. De transitie richting duurzame warmte (en weg van aardgas) is een belangrijk onderdeel in het behalen van deze doelstelling. Warmtenetten spelen een sleutelrol in die transitie en gemeenten kunnen de handschoen oppakken, aldus Warmtenet Alkmaar in het persbericht.

Lees ook:

Bron & foto: Warmtenet Alkmaar