20-06-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

SolarCity, installateur van zonnepanelen, gaat een fabriek bouwen met een jaarlijkse productiecapaciteit van 1 gigawatt aan zonnepanelen. 

Tesla-baas Elon Musk, tevens mede-oprichter van SolarCity, heeft hiervoor toestemming gegeven. De fabriek gaat vermoedelijk al binnen twee jaar open en staat in de Amerikaanse staat New York.

SolarCity speelt een belangrijke rol bij de opmars van zonnestroom in de Verenigde Staten. Het bedrijf laat zijn klanten de panelen leasen, waardoor die nauwelijks aanloopkosten hebben. Zij betalen een vast bedrag per maand voor installatie en onderhoud. Om aan de vraag te voldoen koopt SolarCity de panelen bij andere partijen, voornamelijk in China.

Het bedrijf heeft ongeveer 110.000 klanten en verwacht dit jaar 1 gigawatt aan zonne-energie te installeren. “Wij zien de de vraag de komende jaren stijgen naar tientallen gigawatt en willen meer controle over de toeleveringsketen”, zei Musk eerder deze week op een persconferentie. Door de productie zelf te regelen, garandeert SolarCity de constante aanvoer van nieuwe panelen. “Als we deze fabriek niet bouwen, hebben wij mogelijk onvoldoende voorraad om onze dienstverlening uit te breiden.”

 

Overname

 

Onderdeel van de plannen is de overname van zonnecelproducent Silevo Inc. uit Californië. De start-up ontwikkelde een prototype zonnecel met een rendement van 21 procent, aanzienlijk meer dan die van concurrent SunPower Corp., die met 17 procent de efficiëntste zonnecellen maakt. De commerciële productie is waarschijnlijk pas in 2015 of 2016 mogelijk.

De deal wordt in het derde kwartaal van dit jaar afgerond en er is ongeveer $200 mln mee gemoeid. Mogelijk ontvangt Silevo aanvullend nog eens $150 mln wanneer zij voldoen aan eisen van de Securities and Exchange Commission.

Het is niet voor het eerst dat Elon Musk een dergelijke stap neemt. Eerder kondigde hij om dezelfde redenen al een eigen grote accu-fabriek aan voor de elektrische auto's van Tesla Motors.

Bron: Bloomberg | Foto: Intel Free Press via Flickr