12-07-2012 11:52 | Door: Raksha Hoost

Amerikaanse wetenschappers introduceren een nieuwe chip die zelf energie kan putten uit meerdere bronnen uit de omgeving: natuurlicht, trillingen en warmte.

Een team aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston heeft de nieuwe chip bedacht. Bijzonder is dat deze chip zijn energie kan halen uit verschillende bronnen.

Snelle schakeling

Er bestaan al wel chips die energie putten uit hun omgeving, maar dit betreft slechts één bron. Het voltage van de opgewekte elektriciteit uit een enkele bron varieert nogal, van 0,02-0,15 volt voor energie uit temperatuurverschillen, tot 5 volt voor energie uit vibraties. Voor deze omschakeling in verschillende soorten energie zijn er voor elke energiebron verschillende stuurschakelingen nodig.

Bij de chip van het MIT is dit niet het geval. Deze kan zeer snel schakelen tussen de verschillende energiebronnen. Door het energieverbruik van de stuurschakeling zo laag mogelijk te houden, blijft er meer energie over voor de opname bronnen uit de omgeving.

Efficiënt

De sensoren in de chip kunnen energie halen uit bijvoorbeeld de trillingen van een brug wanneer er iemand overheen loopt of het warmteverschil tussen lichaamstemperatuur en buitenlicht.

De chip bevat een ‘duale’ architectuur. Hij kan worden opgeladen middels een batterij of hij kan zijn energie halen uit de omgeving. Hierdoor is de chip efficiënter dan chips die enkel afhankelijk zijn van een batterij voor energieopname.

Toekomstvoorbeelden

De vinding van het MIT kan in de toekomst leiden tot chips die zonder batterijen of het lichtnet kunnen werken. Sensoren voor de verkeersintensiteit kunnen hun energie bijvoorbeeld halen uit de trillingen die het passerende verkeer op een brug veroorzaakt.

De toekomst van batterijloze meetapparatuur komt dichterbij nu de MIT-chip zijn energie uit diverse bronnen kan halen.

Bron: MITNews

Foto: Andrew Magill