05-02-2018 16:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Tesla werkt aan een enorme virtuele energiecentrale in Australië, om het Australische elektriciteitsnet te ondersteunen. De virtuele energiecentrale zal bestaan uit 50.000 Australische huishoudens, allen uitgerust met zonnepanelen en een Powerwall, Tesla’s opslagbatterij.

Dat meldt Electrek.

Virtuele energiecentrale

Een virtuele energiecentrale bestaat uit verschillende, decentrale energiebronnen die vanaf één punt worden aangestuurd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kolencentrale, waar alle energie op één plek wordt opgewekt. In het geval van Tesla's project gaat het dus om 50.000 huishoudens, die samen als een energiecentrale fungeren.

Virtuele energiecentrales kunnen gebruikt worden om energie leveren wanneer de vraag hoog is. Op die manier ondersteunen ze het elektriciteitsnet van een bepaalde regio of land. Omdat Tesla de huishoudens ook uitrust met opslagbatterijen, kan Tesla’s virtuele energiecentrale ook elektriciteit afnemen wanneer het energieaanbod juist hoog (en daarmee de prijs laag) is.

Dergelijke oplossingen zijn welkom in Australië, waar de pieken in energievraag enorm hoog zijn. Dat komt door de warme zomers, waardoor huishoudens veelvuldig gebruik maken van air-conditioning.

Tesla

Tesla rust 50.000 huishoudens uit met zonnestroominstallaties van 5 kilowatt en een Tesla Powerwall 2 van 13,5 kilowattuur. Dit moet resulteren in een virtuele energieopslagcapaciteit van 675 megawattuur. De zonnepanelen krijgen een gezamenlijke capaciteit van 250 megawatt.

Energieopslag

Dit is niet het eerste energieproject dat Tesla bouwt in Australië. Eerder werd ’s werelds grootste energieopslagfaciliteit op basis van li-ion batterijen opgeleverd in Zuid-Australië: een opslagbatterij van 100 megawattuur. Deze batterij bleek, door bijzondere omstandigheden in Australië, al honderdduizenden euro’s op te halen.

Lees ook:

Bron: Electrek | Foto: Tesla