08-02-2018 13:32 | Door: Hidde Middelweerd

Een consortium van Nederlandse partijen werkt aan een uniek project: ’s werelds eerste drijvende zonnepark op zee. Het zonnepark moet uitkomst bieden voor locaties waar landoppervlakte schaars is, zoals eilanden.

Dat meldt Oceans of Energy, een start-up uit Leiden die zich bezighoudt met offshore opwekking van duurzame energie.

Drijvend zonnepark

Een drijvend zonnepark is niets nieuws. Zo wordt de grootste van Nederland gerealiseerd in Lingewaard en worden drijvende zonnepanelen al getest in De Slufter. Nooit eerder werd er echter een drijvend zonnepark gerealiseerd op zee, waar de omstandigheden een stuk onstuimiger kunnen zijn.

Toch wagen zes Nederlandse partijen zich aan het realiseren van een dergelijk zonnepark, met financiële ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De betrokken partijen zijn ECN, TNO, MARIN, TAQA, Oceans of Energy en Universiteit Utrecht.

Universiteit Utrecht zal onderzoek verrichten naar de elektriciteitsproductie van drijvende zonneparken, in vergelijking tot zonneparken op land. Naar verwachting is de productie op water 15 procent hoger. De mogelijke redenen hiervoor zijn dat het water voor natuurlijke koeling zorgt en zonlicht reflecteert, waardoor de elektriciteitsproductie stijgt.

Zonne-energie

Allard van Hoeken, oprichter van Oceans of Energy, in het persbericht: “Wat we willen doen, is nooit eerder gedaan. Drijvende zonneparken worden nu vooral geïmplementeerd op stille wateren, zoals meren. Een zonnepark op zee is echter een stuk uitdagender.”

Volgens Van Hoeken zijn drijvende zonneparken op zee een slimme manier van duurzame energieopwekking omdat ze geen schaars landoppervlakte in beslag nemen. Door de ruimte tussen offshore windmolens vol te leggen met zonnepanelen, kan de energieopwekking van een offshore windpark fors verhoogd worden.

Bron: Oceans of Energy | Foto: Adobe stock