24-06-2014 07:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Duitse zonnepark van IBC Solar heeft deze maand de 2014 Intersolar Award gewonnen. De panelen staan op het oosten en westen gericht in plaats van het zuiden. 

De panelen van het Hölzengraben City Solar Park van IBC Solar staan op het oosten en westen gericht in plaats van op het zuiden. Hierdoor produceren ze de meeste elektriciteit wanneer die het hardst nodig is. De totale efficiëntie van het park is wel lager vergeleken met een normaal zonnepark, maar door de simpele uitvoering is het park volgens IBC toch kosteneffectief. Het park heeft een piekprestatie van 6,4 megawatt.

De jury prees het project naast de oost-west oriëntatie ook om de innovatieve businesscase. Dichtbijgelegen bedrijven kunnen een deel van het park kopen en zo direct benutten.

Op 6 juni dit jaar bereikten alle Duitse zonnepanelen een totaalvermogen van 24,24 gigawatt: een record. Dat werd echter gehaald tussen één en twee uur ’s middags, wanneer de zon zijn hoogste punt bereikt. Terwijl de stroomconsumptie juist ’s ochtends en ‘s avonds het grootst is als iedereen het licht aandoet, kookt of juist de TV aanzet.

 

Opslag

 

Naarmate Duitsland meer stroom uit duurzame bronnen opwekt, moet het stroomnet in balans worden gehouden. Dat kan door in te zetten op opslag, bijvoorbeeld door oude accu’s te hergebruiken. Het is al bewezen dat ook een systeem dat volledig op hernieuwbare energie draait stabiel kan zijn. Het alternatieve zonnepark  vermijdt de investeringen voor opslag, en is daardoor toch zeer efficiënt.

Bron: Energetica International, PR Newswire | Foto: IBC