09-02-2018 16:48 | Door: Martijn van der Donk

De Olympische Winterspelen die vandaag van start zijn gegaan moeten volgens organiserende stad Pyeongchang de meest duurzame spelen worden. In veel opzichten slaagt de organisatie daarin. Zo draait het evenement volledig op duurzame energie.

Duurzaamheid is voor het Internationaal Olymisch Comité (IOC) door de jaren heen een steeds belangrijkere rol gaan spelen. In 2014 is het opgenomen als een van de grote pijlers van de Olympische Agenda 2020.

Windmolenpark

Die ambitie op het gebied van duurzaamheid is terug te zien in Pyeongchang. Zo zijn de Spelen een belangrijke aanjager geweest voor de bouw van een windmolenpark van 203 megawatt in de regio. Alleen daarmee kan naar verwachting al meer stroom worden geproduceerd dan nodig is tijdens de Spelen.

Daarnaast wordt op zes van de twaalf sportlocaties zelf ook al duurzame energie opgewekt door middel van zonnepanelen en geothermie. Daarmee kan per locatie in 12 procent van de energiebehoefte worden voorzien.

150 elektrische auto's

Ook op het gebied van mobiliteit streeft de organisatie ernaar om de CO2 voetafdruk zoveel mogelijk te beperken. Speciaal voor de spelen is er een treinverbinding aangelegd tussen Wonju en Gangneung waar naar verwachting 420.000 bezoekers gebruik van gaan maken. Daarnaast worden 150 elektrische en 15 door waterstof aangedreven auto’s ingezet tijdens de spelen.

Al deze maatregelen zorgen er volgens de organisatie voor dat 6.654 ton aan CO2-uitstoot wordt bespaard. Met een speciaal monitoringssysteem zal de uitstoot van CO2 tijdens het evenement worden gemonitord.

Hergebruik water

Niet alleen tijdens, maar ook na de Spelen worden er verschillende maatregelen genomen die het gebied nieuw leven in moeten blazen. Zo komt er een nieuwe drinkwatervoorziening en wordt water op grotere schaal hergebruikt. Daarnaast worden nieuwe natuurgebieden aangelegd.

Bron: Sustainability report Pyeongchang 2018|Afbeelding: Adobe Stock