14-02-2018 10:17 | Door: Hidde Middelweerd

Nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat de doelstellingen voor 2020 in het Energieakkoord weer binnen bereik zijn.

Dat stelt de Sociaal Economische Raad (SER), meldt Nu.nl.

Duurzame energie

De Nationale Energie Verkenning 2017 toonde vorig jaar aan dat de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2023 wel behaald konden worden. Die van 2020 waren echter buiten bereik. Zo ligt Nederland niet op schema voor de beoogde energiebesparing van 100 petajoule en wordt het beoogde percentage van 14 procent aan duurzame energie in de energiemix ook niet gehaald.

Windmolens

Om de duurzaamheidsdoelen voor 2020 wél te behalen, zijn enkele maatregelen nodig. Zo is haast geboden bij de bouw van windparken op land, stelt Ed Nijpels, voorzitter van de Borgingscommissie van het Energieakkoord. “''Er zijn plannen genoeg, maar nu moeten we zorgen dat ten minste 6.000 megawatt op tijd afkomt. Desnoods met ingrijpen van de minister.”

Daarnaast vindt SER dat er een omgekeerde bewijslast ingevoerd moet worden voor bedrijven. Dit betekent dat bedrijven zelf moeten aantonen dat ze hun doelstellingen op het gebied van energiebesparing behalen.

Bedrijven zijn al verplicht om bepaalde maatregelen op het gebied van besparing door te voeren, maar dit wordt vooralsnog niet goed gecontroleerd.

Energieakkoord

“Ik ben heel blij dat de doelen van het Energieakkoord weer binnen bereik komen”, stelt Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, in een reactie. ''Dat hebben we nodig, want het Klimaatakkoord bouwt hierop voort. Alle inzet is nodig, want eenvoudig wordt het niet.”

Lees ook:

Bron: Nu.nl | Foto: Adobe Stock