15-02-2018 09:12 | Door: Hidde Middelweerd

De zonne-energiecapaciteit in Australië kan binnen een jaar verdubbelen, stellen analisten. Dat komt door groen licht voor verschillende, grote zonneparken en een sterke groei in populariteit van zonnepanelen op het dak.

Dat meldt The Guardian, naar aanleiding van analyses van RenewEconomy en SunWiz.

Zonnepanelen

Analisten maken deze voorspelling omdat januari een recordmaand was voor zonne-energie in Australië. Er werd maar liefst 111 megawatt aan nieuwe zonnepanelen op daken geplaatst. Dat is een groei van 69 procent ten opzichte van de maand ervoor.

Daarnaast zijn er maar liefst dertig zonneparken in aanbouw, die allemaal dit jaar nog online moeten komen. Gezamenlijk kunnen deze zonneparken voor 2,5 tot 3,5 gigawatt aan nieuwe capaciteit zorgen. Daarnaast verwachten de analisten dat zonnepanelen op daken dit jaar voor nog eens 1,3 gigawatt aan nieuwe zonne-energiecapaciteit kunnen zorgen.

Zonne-energie

Momenteel heeft Australië een totale capaciteit aan zonne-energie van 7 gigawatt. Ter vergelijking: Nederland heeft een zonne-energiecapaciteit van ongeveer 3 gigawatt. China installeerde alleen in 2017 al 52,83 gigawatt aan nieuwe zonne-energiecapaciteit.

Vooral de staat Queensland is een voorloper in Australië. Wanneer de nieuwe zonneparken online komen, staat zonne-energie garant voor 17 procent van energiebehoefte in de Australische staat.

Lees ook:

Bron: The Guardian | Foto: Adobe Stock