26-06-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een stroomnet met alleen geconcentreerde zonne-energie kan volledig stabiel zijn. Dat concluderen onderzoekers van het Internationaal Instituut voor Toegepaste Systeemanalyse (IIASA). 

Eén van de uitdagingen voor de overschakeling naar hernieuwbare energie is het garanderen van een stabiel stroomnet, zonder dat de kosten de pan uit rijzen. Dat blijkt te kunnen door middel van een netwerk van geconcentreerde zonne-energie (CSP) in de woestijn. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

Bij geconcentreerde zonne-energie, ook wel thermische zonne-energie genoemd, verwarmen holle spiegels een buis met vloeistof, die via een stoomturbine elektriciteit opwekt. Als de centrale een deel van de hete vloeistof bewaart voor ’s nachts of tijdens een regenbui, komt de stroomproductie niet in gevaar. Ter vergelijking: zonnepanelen zetten zonlicht direct om in elektriciteit, die moet worden opgeslagen in accu's. Dat is een stuk duurder.

 

Sahara

 

De onderzoekers maakten een simulatie van elektriciteitsnetwerken gevoed door CSP-centrales, over verschillende regio’s in de wereld. Het bleek goed mogelijk om de elektriciteitsproductie te verzorgen met uitsluitend CSP.

In de Afrikaanse Sahara en de Kalahari-woestijn kon het systeem zonder verdere investeringen altijd aan de energievraag voldoen. Centrales in andere gebieden zouden moeten investeren in overcapaciteit en opslag, omdat de weersomstandigheden minder gunstig zijn. Bijvoorbeeld omdat er meer bewolking is.

 

Stabiel en goedkoop

 

Eerdere tests hebben al uitgewezen dat een stroomnet op 100 procent hernieuwbare energie stabiel kan functioneren. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat dit ook mogelijk is met alleen CSP, zonder dure opslagsystemen en een uitgebalanceerde mix van bronnen. De onderzoekers hopen dat de studie ertoe leidt dat er meer investeringen in CSP worden gedaan, zodat de kosten dalen. Die zijn per kilowattuur nog twee keer zo hoog als elektriciteit uit aardgas.

Bron: Gizmag | Foto: Masdar Official via Flickr