21-02-2018 09:19 | Door: Hidde Middelweerd

Tocardo, Nederlandse ontwikkelaar van getijdenstroomturbines, werd begin dit jaar failliet verklaard. Het bedrijf maakt nu echter een doorstart dankzij een investeringsfonds van de provincie Noord-Holland en enkele particuliere investeerders.

Dat meldt Tocardo.

Getijdenstroom

Tocardo, opgericht in 2008, ontwikkelt getijdenstroomturbines die duurzame energie opwekken uit eb en vloed. Aan het begin van dit jaar werd bekend dat het bedrijf in zwaar weer verkeerde. “De afgelopen maanden heeft het bestuur van Tocardo getracht om de noodzakelijke financiering te realiseren”, meldde het bedrijf toentertijd. “Helaas is Tocardo er op dit moment nog niet in geslaagd deze financiering te realiseren, niet via onze aandeelhouders en niet via derden.”

Nu is het bedrijf er wel in geslaagd om investeerders te vinden, zoals het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland. Bart Blokhuis, directeur van het fonds, in het persbericht: “Elektriciteit uit eb en vloed is een prachtige vorm van duurzame energie. Het team van Tocardo beschikt over de technologie, de kennis en de ervaring. Met onze investering stellen wij Tocardo in staat de kans te grijpen om getijdenenergie vanuit Nederland voor de wereld beschikbaar te maken."

Duurzame energie

In 2015 plaatste het Tocardo al vijf getijdenstroomturbines in de Oosterschelde, met een totale capaciteit van 1,25 megawatt. Ook op de Afsluitdijk en voor de kust van Schotland en Engeland worden installaties van Tocardo getest. “Het uiteindelijke doel van Tocardo is om getijdenenergie op te wekken tegen dezelfde kosten als offshore-windenergie”, stelde Hans van Breugel, CEO van Tocardo, eerder.

Bron & foto: Tocardo