30-06-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Start-up Celtic Renewables gaat een proces om bijproducten van de whisky-industrie om te zetten in biobrandstof, verder ontwikkelen in Gent. Het bedrijf heeft een overeenkomst gesloten met de Bio Base Europe Pilot Plant.

De Schotse start-up richt zich op de productie van biobrandstof uit bijproducten van onder meer de whisky-industrie. In een tweede financieringsronde haalde Celtic Renewables €513.000 op bij private investeerders. Ook kreeg het bedrijf een subsidie van meer dan €100.000 van de Britse overheid. In totaal haalde het bedrijf zo'n €1,5 mln op.

Daarmee kan Celtic Renewables de innovatieve techniek verder uitwerken. Het bedrijf gaat samenwerken met de Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP), Europa’s meest toonaangevende proeffabriek voor industriële biotechnologie. Hier wil de start-up de productie van biobutanol opschalen.

 

Haalbaarheid

 

Het bedrijf is een spin-off van het Biofuel Research Centre van de Edinburgh Napier University. De start-up zet bijproducten van whiskystokerijen om in biobutanol. Biobutanol is geschikt als autobrandstof zonder dat de motor moet worden aangepast. In 2012 tekende het bedrijf al een samenwerkingsverband met whiskyproducent Tullibardine voor de levering van afvalproducten.

Celtic Renewables heeft plannen voor de bouw van een commerciële demonstratie-installatie in Schotland. Uiteindelijk wil het bedrijf een jaarlijkse omzet behalen van zo’n €125 mln.

Volgens Martin Tagnet, oprichter en voorzitter van Celtic Renewables, is de samenwerking met BBEPP een stap in de goede richting. In een interview met Agro & Chemie zei hij: “Onze ambitie om een nieuwe, duurzame en internationale industrie vanuit Schotland te ontwikkelen vereist sterke partnerschappen. Dit is de volgende cruciale fase in die ontwikkeling.”

Bron: Agro & Chemie | Foto: Sousui via Flickr