01-03-2018 15:03 | Door: Hidde Middelweerd

Het Solar-programma van FrieslandCampina werpt zijn vruchten af. Inmiddels is het aantal deelnemende melkveehouders meer dan verdubbelt, van 310 naar 654. Hiermee wordt ook het aantal zonnepanelen op staldaken verdubbelt, naar maar liefst 800.000 exemplaren.

Dit is vergelijkbaar met de oppervlakte van ongeveer 200 voetbalvelden.

Zonnepanelen op daken

De 800.000 zonnepanelen zullen jaarlijks ongeveer 200 gigawattuur aan zonne-energie opleveren. Hiermee kan FrieslandCampina voor 40 procent voorzien in de energievoorziening van zijn productielocaties en kantoren.

De zonnepanelen worden geïnstalleerd door het Heereveense GroenLeven, dat inmiddels veel ervaring heeft met zonne-energieprojecten.

Dak verhuren voor zonnepanelen

Het Solar-programma van FrieslandCampina stelt aangesloten melkveehouders in staat om de daken van hun stallen te verhuren voor het plaatsen van zonnepanelen. GroenLeven zorgt vervolgens voor de aansluiting, monitoring, financiering en het onderhoud van de zonne-energie installaties. De melkveehouder kan ieder beslissen of hij of zij de zonnepanelen wil overnemen, bijvoorbeeld met behulp van een SDE+-subsidie.

Hein Schumacher, CEO van FrieslandCampina: “FrieslandCampina heeft de ambitie om het elektriciteitsverbruik in de keten volledig te dekken met groene stroom van het boerenerf. We zijn enthousiast over de progressie tot nu toe. Het past perfect in onze doelstelling om juist onze leden-melkveehouders voor hun inzet op duurzaamheid te belonen.”

FrieslandCampina

FrieslandCampina wil met het Solar-programma een bedrage leveren aan CO2-reductie in de melkveesector. Daarom betaalt de zuivelcoöperatie zijn leden € 10 per bespaarde ton CO2.

Lees ook:

Bron & afbeelding: FrieslandCampina