01-07-2014 11:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energiebesparing wint aan populariteit bij bedrijven. Het investeringsbedrag in 2013 was bijna anderhalf keer zo groot als het jaar ervoor.  

Dat staat in het jaarverslag over de Energie-investeringsaftrek (EIA) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vooral bedrijven uit het MKB vonden de weg naar belastingvoordeel op energiebesparende maatregelen. Van de 19.480 aanvragen kwam driekwart uit het MKB. De EIA-regeling bestaat al sinds 1997, maar ziet na 2009 weer een sterke groei in aantal aanvragen en de hoogte van de gemelde investeringen. De groei wordt deels verklaard door technische ontwikkelingen als LED-verlichting in gebouwen.

 

Brandstof

 

De grootste investeringen kwamen van energieproducenten (€ 583 mln) en industrie (€ 333 mln). Ook grote windmolenparken maken aanspraak op de regeling, in 2013 voor € 346 mln euro. Ook werd er voor € 102 mln geïnvesteerd in de winning van aardwarmte. Met de regeling is het belastingvoordeel ongeveer tien procent.

Het Internationaal Energieagentschap noemt energie-efficiëntie de belangrijkste brandstof. Hier zijn de meningen echter over verdeeld. Een hogere energie-efficiëntie zorgt namelijk vaak voor lagere kosten, maar een hoger verbruik. Een bedrijf dat efficiënter produceert, kan door lagere kosten meer producten verkopen. Het totale energieverbruik kan daardoor juist hoger uitvallen.

Bron: Nuzakelijk, |Foto: Anton Fomkin via Flickr