01-07-2014 15:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

PvdA-kamerlid Jan Vos heeft forse kritiek op het huidige Nederlandse beleid voor zonne-energie. In een interview met de nieuwszender BNR moeten vooral de regels voor decentrale energieopwekking het ontgelden. "De postcoderoos-regeling is een bureaucratisch wangedrocht."

De postcoderoos werkt niet en is veel te ingewikkeld, volgens Vos. In de regeling, die sinds januari dit jaar van kracht is, komt een coöperatie of een Vereniging van Eigenaren in aanmerking voor belastingkorting op gezamenlijk opgewekte stroom. Voorwaarde is wel dat de deelnemers in een beperkt aantal postcodes wonen rond de zonne- of windinstallatie.

 

Complex

 

Uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving bleek eerder al dat het systeem onnodig complex is en de groei van een gezamenlijke stroomvoorziening eerder tegenhoudt dan stimuleert.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken schreef begin deze week in een brief aan de Tweede Kamer dat lokale energieprojecten bij wijze van experiment mogen afwijken van de wet, waardoor decentrale stroomvoorziening makkelijker wordt.  Daardoor komt er meer ruimte om een energieproject naar de eigen behoefte vorm te geven. Zo mag een collectief voortaan zelf de tarieven en voorwaarden vaststellen. Volgens Vos is dat niet genoeg. "Minister Kamp heeft kleine verbeteringen aangekondigd. Maar de hele regeling moet op de schop."

 

Verbeteringen

 

In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2020 een miljoen Nederlanders gebruik maken van hernieuwbare, decentraal opgewekte stroom. Maar de Belastingdienst keurt zelden een aanvraag goed. Vos: "Dat lijkt natuurlijk helemaal nergens op. Dat kán zo niet langer." Hij wil nu weten hoe dat aantal van een miljoen gebruikers gaat worden gehaald. Minister Kamp zal met betere maatregelen moeten komen om zonne-energie in Nederland te stimuleren.

Bron: BNR | Foto: Rijksoverheid