02-07-2014 11:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke Nederlander kan vanaf woensdag 2 juli een stukje windenergie kopen. Energieproducent Eneco brengt 400.000 obligaties uit.

Eneco wil met de uitgifte meer Nederlanders de kans geven om te participeren in windenergie. De prijs van een ‘HollandseWind Certificaat’ is met € 25,- laag gehouden. Op die manier zijn er veel obligaties beschikbaar en is de drempel om in te stappen laag. De uitgifte is ook bedoeld om meer steun voor windenergie te creëren door er financieel belang aan te koppelen. De jaarlijkse rente varieert van 2,5 tot 3,5 procent afhankelijk van de windkracht.

De deelnemers hoeven geen klant te zijn van Eneco. Met de obligatieverkoop lost het energiebedrijf een lening af voor windpark De Beemden in West-Brabant. De obligaties lopen vijf jaar, maar tussentijds verkopen is ook mogelijk. De goedkeuring van de Autoriteit Financiële Markten laat nog even op zich wachten, maar het risico op een negatief oordeel is klein volgens Eneco.

Er zijn al verschillende manieren voor particulieren om te investeren in windenergie. Vanaf € 200 bent u bijvoorbeeld eigenaar van een ‘Winddeel’, waarmee de klant tegelijkertijd windstroom krijgt tegen een vaste prijs. Het aanbod is echter beperkt: er is een wachtlijst. De wat meer vermogende particulier kan vanaf € 1030,- mede-eigenaar worden van een windmolen van beleggingsfonds Meewind. Ook bedrijven en overheden kunnen hierin participeren.

Bron: Nieuws.nl, Eneco | Foto: IIVQ via Wikimedia Commons