09-03-2018 14:39 | Door: Hidde Middelweerd

Zuid-Australië is al de trotse eigenaar van de grootste li-ion opslagbatterij ter wereld én de grootste virtuele energiecentrale ter wereld. Nu komt daar wellicht nog een paradepaardje bij: verschillende elektrolyse-installaties, met een capaciteit van 50 megawatt, voor waterstofproductie.

Ontwikkelaar Neoen heeft $ 1 mln ontvangen vanuit het Renewable Technology Fund van de staat, om een haalbaarheidsonderzoek naar de ‘superhub’ te starten. De elektrolyse-units moeten verrijzen bij de stad Adelaide, waar ook een zonne- en windpark van 300 megawatt gepland staat.

Waterstof

Het plan voor de waterstof-superhub is onderdeel van een roadmap van de staatsoverheid, om technologieën op het gebied van waterstof verder te ontwikkelen en op te schalen. Tom Koutsantonis, minister van Energie van de Australische staat, legt uit tegenover ABC: “Onze roadmap voor waterstof legt de fundering voor Zuid-Australië om wereldleider te worden op het gebied van waterstofproductie.”

Elektrolyse

Elektrolyse is het onderliggende proces van Power-to-Gas. Deze technologie splitst water in waterstof en zuurstof, gebruik makend van (duurzame) stroom. Waterstof is een emissievrije brandstof, die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden, zoals zwaar transport.

Lees ook:

Bron: ABC | Foto: Adobe stock